28 Ekim 2007 Pazar

gran turismo 5 prologue demo

playstationcuların bilmesi gereken şeylerden bi tanesi de "gt" dir. halk arasında ci ti deriz yani.. çünkü gran turismo diyesiye kadar gt dersek kullandığımız araba kafadan bi 100 metre daha gider... ona göre frene önce basmalıyız, viraj öncesi önümüzdeki arabanın yapabileceği ani freni göz önünde bulundurmalıyız.

dediğim şu.. bu oyun gerçek gibidir, yani öyle yapılmaya çalışılmıştır, simulasyondur yani. oyundaki her araba gerçekten kullanılıp, sesi motor kaputu altından, kokpitten, tampondan ayrı ayrı kaydedilip oyuna konmuştur, her koşulda her çeşit lastik ile arabaların kontrolleri kayıt altına alınıp oyun ona göre yapılmıştır.

bu oyun için bir kaç şey söylenir. özellikle bazı bilgisayarcı need for speed ciler oyunda blur yok diye, abartılı efektler yok diye, hatta virajı 200 ile dönemiyoruz diye oyuna "yok bu hız hissini vermiyor", "yok çok sıkıcı" gibi şeyler söylemektedirler. olmadı arabaların kaputuna misilli füzeler, silahlar yerleştirelim biribirinizi vurun yarışta.

olm bu yarış simulasyonu. gerçeğe en yakın nokta.

şimdi oyunu bilmeyenler için ufak bir bilgi vermeye çalıştım, şimdi gt5p hakkında çok acaip şeyler söyleyeceğim. gt5p yani gran turismo 5 prologue'u aslında gran turismo HD ile karşılaştıracağım. gthd, ps3 e yapılan ilk gt. tam oyun değil kendisi, herkes gt5 i bekleyerek idarelik oynadı bunu. onun için her hatası bizim çocuğumuzun yaptığı hata gibidir kızmayız. çünkü büyüyecek daha, adam olacak. gt5 çıkacak yani. prologue demek oyunun bir ön tanıtımı, demodan daha büyük, tam anlamıyla oyunun son hali değil ama beta versiyonu gibi bişey demek. işte şimdi çıkan gt5p demo ise demonun demosu yani.

yani ben sadece düzelteceklerine emin olduğum şeyleri sayacağım.

öncelikle bu oyunu japonya psn den indirebilirsiniz sadece. alttaki konularda nasıl japan psn accountu alabileceğimizi yazmıştım.

tabi şu detayları da anlatmadan geçemeyeceğim, oyunda bi tane maskeli araba vardı. ve bir kaç tane de üzeri örtülü seçemediğimiz araba.

nası? deli görünüyor di mi cihaz...

ve oyunda bir arabayı da bu şekilde kullanıyorduk..

sonra ise güzel bir video ile arabalar açıldı.



ve bu şekilde efsanevi nissan skyline ın yeni şehzadesi ortaya çıktı. nissan gtr.

bu arabanın açılması ayın 25 i yani tokyo motor show 2007 nin açılışına denk gelir. aynı anda orada araba gösterime sunuldu.

ayrıntılar burada...

tabi bütün bunlar için cihazın internete bağlı olması gerekmekte. ayrıca oyunun ilk hali için game data kısmından gran turismo ile ilgili herşeyi silmeniz yeterli. yani maskeli arabalar..

şimdi oyundan bahsetmek gerekirse;
gthd ye göre kontroller ve oynanabilirlik hissedilebilir bi biçimde iyileşmiş. ha tabi doğru düzgün kullanmak için TCS(traction control system) i kapatmanız gerekmekte. ha oyun japonca ama gthd yi oynayanlar bilir neyin nerede olduğunu. gthd yi de oynayınız mutlaka, psn amerikada mevcut. oyun demoları kısmında değil, tüm dosyalarda ilk başlarda. ferrari kullanabilirsiniz. bu gtcilerin özlediği bir şey...

gt5p demoda ise pist ve pist grafikleri hala eski, yani yeni yaptıkları şeyleri koymamışlar. oyunda hasar olacağı söyleniyordu, daha henüz öyle bir şey yok, o yüzden fizik olayına çok dikkat edilmemiş, nasıl olsa hasar yapcaz diye sallamamışlar. demonun demosu bu nasıl olsa.. bu kadar erken bu tadı sağladıkları için teşekkür bile etmemiz lazım. yoksa daha çok var çıkmasına...

arabaların kokpit kamerası muhteşem, dinamik değişen gölgeler büyüleyici. yok iyi yanlarını anlatmayayım ben, oynayıp görünüz. hem oynayamayanların ağızlarını sulandırmamış olurum.

ayrıca top gear programı ile anlaşma yapıldı. bilen bilir top gear bir numaradır ve oyundan programı izleyebileceğiz. onun dışında programda kullanılan pist var. izledikten sonra bir de biz deneyeceğiz aynı süreyi yapmayı. yani the stig ve jeremy clarkson ile yarışabileceğiz...

işte bu grafikleri oynayabiliyorsunuz şu an, bilgisayarcılara ve 500 dolarlık ekran kartlarına inat... tıklayınız...

2 yorum:

Murat Gökoğlu dedi ki...

Sırf bu oyun için Playstation alacak çok kişi var. PS3'te oyunlar böyle olursa PS4 (ya da adı ne olacaksa) ile ne olur Allah bilir... Herhalde oyuncuyu direk piste götürüp altına bi araba verirler olur biter :)

berhan dedi ki...

hehe aynen öyle :)

benim tahminim gözlük çıkacak. ps3 e bile çıkabilir, kendinden kulaklıklı virtual reality olayını tamamen bize enjekte edecek gözlük. tv ye ihtiyaç olmayacak yani...